kandallóbetét, tűztérbetét

Tűztérbetét, a kandalló egyik, fő alkotóeleme

A tűztérbetét a kandalló egyik lényeges része, tehát nem mindegy, hogy milyet és hová szeretne beépíttetni belőle.

Mi az a kandalló?

A hangulatos fűtőberendezések koronázatlan királya egyértelműen a kandalló. Európai találmányról van szó, ami már a középkorban is ismert volt. Egyszerre dekoratív lakásdísz és meleget adó berendezés válik belőle.

Miért jó választás a kandalló?

A mai kandallók között már léteznek olyan típusok, amik a technológiai fejlődésnek köszönhetően akár önálló fűtésrendszerként is tudnak funkcionálni. Ennek ellenére sokan inkább kiegészítésként használják őket vagy elsősorban az otthonuk dekorálására.

A modern fűtési rendszerek segítségével gyorsabban és olcsóbban lehet meleget teremteni a szobákban, mint egy kandallóval, mégsem tűnt el ez a fűtőrendszer. A tűztérben pattogó tűz, a barna fahasábokat nyaldosó sárga lángok utánozhatatlan atmoszférát teremtenek. Jól esik kicsit odaülni a forró levegőt ontó tűz elé és gyönyörködni a látványban, hallgatni a megnyugtató pattogását az égő fának.

A kandalló rendkívül gyorsan tudja felmelegíteni az adott helyiséget, körülbelül tizenöt perc alatt képes elérni az megfelelő hőmérsékletet. Annak érdekében, hogy ezt a hőmérsékletet megőrizzék, folyamatosan táplálni kell a tüzet. A kandalló hőleadása nem 100, csak 70 százalékos teljesítményre képes.

Jó választás tehát időszakos fűtésnek vagy kiegészítésnek, a nem teljes hatékonyság ellenére megéri építtetni egyet a nappaliba. A tűzifa ára is változik ugyan, de gyakran olcsóbb, mint a gáz vételára, így nem lehetetlen például spórolni is a kandalló használatával.

Van belőlük látványra tervezett, vízteres, csempe, zárt vagy nyitott tűzterű, illetve fűtésre optimalizált is.

Milyen elemekből épül fel a kandalló?

A kandalló külső része a burkolat, ami a fűtőrendszer stílusát és a formáját adja, egyedi külsőt kölcsönözve a berendezésnek. Ez készülhet kőből, műkőből, nemes anyagokból, mint a márvány vagy a gránit.

A tűztér nyílás és az ajtó a következő részeket jelentik. Ajtó csupán a zárt tűzterű változaton található, a nyitott kandalló elé rácsot szokás helyezni, hogy megóvja a szobát a kipattogzó szikráktól. A nyíláson jut ki a hő és jut be a levegő, ami a tüzet táplálja. A nyílás mérete a kandalló formájához és annak méretéhez igazított. Ezek az arányok nagy mértékben befolyásolják, hogy a kandallóban égő tűz milyen erővel tud lángolni és melegíteni.

A tűztér, a tűztér falak és a kandalló alja alkotják a további elemeit a kandallónak, amikhez csatlakozik egy kémény is. A tűzteret a kandalló nyílása mögött találjuk, itt ég a tüzelőanyag, tehát tűzálló alapanyagból készül. A méret és az oldalak száma a teljesítménytől és a kandalló üvegezésétől függ.

A tűztérbetétekről

A kandallóbetét tulajdonképpen maga a tűztér, amiben a tüzelőanyag kap helyet. Ezt nevezzük a kandalló fő szerkezeti elemének. A kandalló tűztérbetét felső részén található a füstcső számára épített nyílás, itt távozik a füst, ami az égéből keletkezik.

Gyakran készül öntöttvasból, ami ellenáll az extrém magas hőnek, kiegészítve hőálló üveggel. Több milliméter vastag falak tartják kordában a tüzet a kandalló gyomrában. Kandallóbetétből léteznek légfűtő és vízteres fajták.

Egy gyönyörű, jól megépített kandalló egyedi eleme az ingatlannak, utánozhatatlan dekorációs elem és még a lakás vagy ház értékét is növelni tudja. Amennyiben új kandallón gondolkodik, érdemes velünk kapcsolatba lépnie. Az elérhetőségeinken szívesen megvilágítjuk a részleteket a termékeinkkel és a szolgáltatásainkkal kapcsolatban.