kályha ajtó

Hasznos tanácsok a kályha ajtó tisztításához

Bármennyire is vigyázunk rá, a kályha ajtó idővel koszolódik, kormossá válik. Az alábbiakban a kályha és a kályha ajtó tisztításához adunk hasznos tippeket.

Valószínűleg minden kandalló és cserépkályha tulajdonos tudja, hogy mennyire fontos, hogy megfelelően kiszáradt fát használjon. A túl nagy nedvességtartalommal bíró fának ugyanis nem csak a fűtőértéke kisebb, hanem még kormol is, így sokkal gyorsabban szennyeződik a berendezés.

Jó tudni azonban azt is, hogy még a legnagyobb odafigyelés ellenére, megfelelő használat mellett is fog koszolódni a kályha, ez valamilyen szinten természetes jelenség. A lerakódó korom több szempontból is zavaró, hiszen csökkenti a hatásfokot, és persze a látvány szempontjából sem mindegy, hogy mennyire kormos a kályha ajtó üvege. Nézzük, hogyan érdemes tisztítani a berendezést! 

Kályha tisztítás: csak okosan!

A kályha tisztítása első hallásra nem tűnik bonyolult feladatnak, és valóban nem is az, de fontos, hogy a megfelelő módszert alkalmazzuk, különben sajnos könnyen kárt tehetünk a szerkezetben. Először is, csak teljesen kihűlt állapotban álljunk neki, és felejtsük el a más területeken jól bevált tisztítószereket, mosószereket, a kályha “más tészta”!

Folyékony tisztítószerekkel – ebbe beleértve a vizet is – sajnos könnyen bele lehet mosni a kormot az apró hajszálrepedésekbe, így elszínezve a berendezést. A legjobb, ha száraz, puha rongyot használunk. Szigorúan kerüljük a maró hatású vegyszereket és a súrolószereket is, mert ezek szintén több kárt okoznak, mint hasznot!

kályha ajtó

 A kályha ajtó tisztítása

Ha az ajtó üveges, akkor már egy kis korom is igen zavaró tud lenni, hiszen rontja a látványt, illetve a tűz kellemes meleg fényét sem engedi át. Megfelelő használattal szerencsére jól csökkenthető a keletkező korom mennyisége, de idővel mindenképp szükségessé válik a kályha ajtó alapos tisztítása.

Ezt szintén csak teljesen kihűlt állapotban szabad végezni. Ha az üveg még meleg, és hirtelen a hideg tisztítószerrel érintkezik, a hőtágulás miatt megrepedhet.

A legjobb, ha vásárolunk hozzá kifejezetten erre a célra való szert, amivel könnyen eltávolítható a zsíros fekete réteg. Az üveghez se használjunk maró hatású vegyszereket, súrolószert, és vigyázzunk, hogy ne karcoljuk meg semmilyen éles eszközzel, ne kaparjuk!

Annak érdekében, hogy minél ritkábban kelljen beiktatni az üveg tisztítását, sokat tehetünk, a már említett száraz fa használatával, de azzal is, ha a tüzet inkább a berendezés hátsó, az üvegtől távolabb eső részébe rakjuk. Begyújtáskor kerüljük az olajos, zsíros szerek használatát, mert ezek szintén elősegítik a szennyeződés lerakódását.

kályha ajtó

Egy ajtó, ami kevésbé koszolódik: a külső levegős kályha ajtók

A külső levegős ajtóknak sok pozitív tulajdonsága van, erről már többször is volt szó. A tisztítással kapcsolatban azonban itt is meg kell említeni azt, hogy ezek a típusok sokkal kevésbé koszolódnak, nem rakódik úgy rájuk a korom. Ritkábban igénylik a tisztítást, ezzel rengeteg időt és energiát spórolhatunk, arról nem beszélve, hogy biztonságosabb is a használatuk, illetve növelik a berendezés hatékonyságát.

Ha megunta az örökös kályha ajtó takarítást, a legközelebbi csere során válasszon külső levegős ajtót!

Reméljük, hogy tudtunk segíteni abban, hogy cserépkályhája mindig mutatós, tiszta lehessen, Ön pedig kedvére élvezhesse a lobogó tűz látványát és fényeit. Amennyiben új kályha ajtót szeretne vásárolni, forduljon hozzánk bizalommal, cégünk széles választékkal áll rendelkezésére! Ha további kérdése merült fel, bátran keresse munkatársainkat a megadott elérhetőségeinken!