Ha csak a kazánajtó csere segíthet

A fűtőberendezés optimális működése érdekében célszerű egy kis figyelmet szentelni a tisztításnak, karbantartásnak, és ha szükséges, cserélni kell a kazánajtót is!

A gáz ára már jó ideje növekvő tendenciát mutat, ez azonban nem jelenti azt, hogy a rezsiszámla folyamatos emelkedésével is meg kellene békélnünk. Gáz helyett szilárd tüzelőanyaggal is fűthetünk, és bár egy új berendezés ára jelentős tételt jelent a költségvetésben, a beruházás gyorsan megtérül, ezért érdemes lehet fontolóra venni a cserét. De pontosan mire számíthatunk egy új kazán használatával? Biztosan megéri váltani?

Felmerülhet a kérdés, hogyha megvesszük a fűtőberendezést, emellett pedig még a tűzifa árát is hozzáadjuk a költségeinkhez, még mindig jól jövünk-e ki anyagilag. Egy gyors számolással hamar rájövünk, hogy a válasz egy határozott igen, a fűtés hatékonysága és ezzel együtt a költségek kordában tartása érdekében azonban ügyelnünk kell arra is, hogy mindig száraz, tüzelésre alkalmas fafajtát használjunk.

A kazánok a hő teljes felhasználásával gondoskodnak a kellemes melegről, és ez ugyan nincs hatással a költségekre, tény, hogy a tűzifa melege egész más hőérzetet ad, mintha feltekernénk a gázt. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen berendezés igényel egy kis extra figyelmet, foglalkoznunk kell tisztítással és karbantartással, mivel ez a biztonságos, energiatakarékos üzemelés záloga. Vegyük sorra, milyen teendőink vannak!

A működés alapja, avagy a megfelelő huzat

A megfelelő mértékű huzat biztosítja az égéshez szükséges oxigént, ezen felül a keletkező égéstermék távozása miatt is lényeges. Kellő légmozgás nélkül a tüzelőanyag nedves lesz, ha ráadásul a kazánajtó folyamatosan zárva van, előbb vagy utóbb károsodni fog a kazán belső lemeze. A megfelelő huzatról azonban gondoskodhatunk, amit tennünk kell, hogy rendszeresen takarítjuk a kéményt és a füstcsövet.

Kormolással is sokat tehetünk a hosszú élettartamért

Szintén a kazán belső lemezének épségét fenyegeti, ha nem foglalkozunk rendszeresen a kormolás kérdésével. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a hamutálcán vastag, 5-10 milliméteres koromlerakódás van, az egyértelmű jele annak, hogy ideje elvégezni a kormolást. A teendőnk ilyenkor az, hogy a tálcákat, valamint a kazán belső felületét megtisztítjuk egy lemezkaparóval, ezt megtehetjük az ajtón keresztül.

kazánajtó

A szigetelés különösen nagy figyelmet érdemel

Gyakran felmerülő probléma a meglazult tömítés, ami nem csak energiapazarláshoz vezet, de azt is eredményezheti, hogy égéstermék jut a környezetünkbe. A tömítés állapotának ellenőrzése tehát különösen fontos, ha pedig cserére van szükség, a méretet és keménységet illetően igazodjunk a gyári verzióhoz. Előfordulhat, hogy a kazánajtó teljesen megadja magát, de ebben az esetben sincs okunk aggodalomra, hiszen a pontos méret ismeretében ez is könnyedén cserélhető.

Kazánajtó vásárlás egyenesen a gyártótól!

Ha úgy látja, hogy az Ön berendezésén már csak egy új kazánajtó segíthet, nálunk a lehető legjobb helyen jár, hiszen gazdag méretválasztékkal, tömör és üveges változatok egész sorával várjuk érdeklődőinket! Saját gyártmányú termékeinket úgy fejlesztettük ki, hogy azt a műszaki minőséget nyújtsák, amit magunk is elvárnánk, így biztos lehet benne, hogy minden szempontból elégedett lesz, ha tőlünk vásárolja meg az új ajtót.

Tekintse meg kínálatunkat, és ha segítségre lenne szüksége a választásban vagy olyan kérdés merült fel Önben, amire nem találja a választ a honlapunkon, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink valamelyikén!