Huzatszabályzós kazánajtó

Huzatszabályzós kazánajtó és ami mögötte van

A huzatszabályzós kazánajtót fatüzelésű kazánokhoz érdemes választani, mert hatással van a fa égésére. A kazán fűtésének hatásfoka egy megfelelő ajtón is múlhat.

Fával fűteni vagy bármilyen szilárd tüzelőanyaggal meleget előállítani nem olyan egyszerű. Egyrészt megfelelő tüzelőanyag kell hozzá, aminek az anyaga és az égése olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami kiváló állapottal és fűtőértékkel bír az eltüzeléshez. Másrészt a fűtéshez használt berendezésnek is olyan színvonalúnak kell lennie, ami képes a tüzelőanyagban rejlő lehetőségeket kiaknázni. Végül az a szempont sem maradhat ki a sorból, hogyan kell bánni a tűzzel és elérni, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a tüzelőanyagból.

Hogyan lehet megzabolázni a tűz égését?

Mint tudjuk, a tűz égésében nagy szerepe van a levegőnek, illetve az oxigénnek. Ha a tüzelőanyag, a tűz túl sok oxigént kap, akkor fellobban, a tüzelő pedig gyorsabban leég és értelemszerűen nagyobb mennyiségre van belőle szükség. A tüzet többször kell tüzelőanyaggal ellátni, hogy megtartsa a meleget, ami egyáltalán nem gazdaságos. A megfelelő huzatszabályozással azonban lehetségessé válik a tüzelőanyag égésének a kontrollálása.

A huzatszabályozás kettő ponton történhet, a kéményben és a kazánajtónál. A kazánajtót, mint kontroll pontot, érdemesebb előnyben részesíteni. A kazánajtó huzatszabályzása a tűznek az égését és a hőfokot is kordában tudja tartani méghozzá anélkül, hogy a tűz túlságosan kormolni kezdene.

Huzatszabályzós kazánajtó

A huzatszabályzás eszközei és módja

A huzatszabályzás kettőféleképpen történhet. Léteznek huzatszabályzó eszközök, amiket a kazánajtóra szerelve lehet a levegő kazánba jutásának mennyiségét befolyásolni. A hagyományosabb módszer a huzatszabályzós kazánajtó használata. A kazánajtón egy zárható és nyitható szellőzőnyílás található, ami az égéstérbe jutó levegőért felel. A hőhordozó közeg hőmérsékletéhez viszonyítva kell a kazánba jutó levegő mennyiségét csökkenteni vagy pedig növelni. A tűz állapota és az égés tervezett ideje is szerepet játszik abban, hogy a kazánajtót mennyi ideig, hányszor fogják használni szabályzásra.

A huzatszabályozás fő célja nem az, hogy a tűz égését lerontsa, hanem a szellőzőnyílás segítségével az égés idejét elnyújtsa és kiszámíthatóbbá tegye, valamint az égési folyamat intenzitását csillapítsa is.

A huzatszabályozás tulajdonképpen teljesítményszabályozást jelent, mert a tűz égéséhez szükséges levegő mennyiségét adagolja. A levegő adagolásával a tűz is egyenletesebben ég, tulajdonképpen nem hagyja elszabadulni vagy természetes tempójában leégni.

Huzatszabályzós kazánajtó

A fűtést használja ki energiahatékonyan!

A fűtés mára kiemelkedően fontos kérdéssé nőtte ki magát, amióta az élet nálunk és az egész világon is egyre csak drágul. Az energia nem olcsó dolog, ezért fontos minél körültekintőbben fogyasztani belőle. A hőhídmentes hőszigeteléssel és a magas hatásfokú fűtési rendszerekkel korszerű lesz maga a fűtés is és kevesebb a felesleges és drága energiafogyasztás.

Ügyeljen minden részletre, ha fontos Önnek a tudatos energiahasználat és az is, hogy spóroljon a kiadásain! A kandallók, kazánok és cserépkályhák kiegészítőit forgalmazzuk, minőségi ajtókat kínálunk a vásárlóknak. Cserépkályha ajtókból huzatszabályzós változatban üveges és hagyományos is elérhető, többféle beépítési méretben is. A kollégáinktól minden információt megkaphat a termékeinkről, ha kapcsolatba lép velük. Ne késlekedjen a kapcsolatfelvétellel, mert az áraink csupán tájékoztatásul szolgálnak. Az aktuális és pontos árakat kollégánk fogja közölni az érdeklődőkkel.